Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni

Bez autora
Jun 27 2024

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.

Ocijenila je da u tom slučaju nije riječ o zabranjenoj koncentraciji, a budući da nema negativan učinak na tržišno natjecanje Agencija neće donijeti zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije.

U tom slučaju, kako se objašnjava, riječ je o vertikalnoj koncentraciji kojom Perutnina Ptuj namjerava steći svog dobavljača, tvrtku Toni. Inače, vlasnik te tvrtke je Antun Marodi.

Ta će koncentracija, kako se navodi, prvenstveno imati učinke na tržištu otkupa žitarica (pšenica, kukuruz) na području sjeverne Hrvatske (Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija), na tržištu trgovine na veliko žitaricama (pšenicom, kukuruzom) na teritoriju Hrvatske, na tržištu proizvodnje i prodaje svježeg i prerađenog mesa peradi na teritoriju Hrvatske, tržištu trgovine na malo gnojivom i poljoprivrednim zaštitnim sredstvima u specijaliziranim prodavaonicama (tzv. poljoprivrednim ljekarnama) na području sjeverne Hrvatske (Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija).

Perutnina Ptuj grupa dio je ukrajinske MHP grupacije, a u Hrvatskoj je prisutna putem tvrtke Perutnina Ptuj-Pipo, koja je, po podacima iz odluke, na tržištima proizvodnje i prodaje svježeg i prerađenog mesa peradi drugi po veličini poduzetnik u Hrvatskoj, s procijenjenim tržišnim udjelom od 10 do 20 posto.

Vodeći poduzetnik na tim tržištima je grupa Vindija (Koka i Vindon) na koju se odnosi gotovo polovica tržišta proizvodnje i prodaje svježeg te prerađenog mesa peradi u Hrvatskoj, a to tržište obilježava i prisutnost drugih konkurenata, u manjoj mjeri specijaliziranih za meso peradi, ali značajnih poduzetnika (Gavrilović, PIK Vrbovec i drugi), navode iz AZTN-a.

Dodaju i kako nije za očekivati da će koncentracija imati negativne učinke na tržišno natjecanje, budući da tržišna snaga tvrtke Toni na tržištima otkupa te veleprodaje kukuruza i pšenice nije značajna te nije izgledno da bi mogao negativno utjecati na ukupnu dostupnost žitarica za konkurente koji djeluju na povezanom tržištu proizvodnje i prodaje mesa i prerađevina mesa peradi.

S druge strane, s obzirom na činjenicu da se na grupu Vindija odnosi gotovo polovica tržišta peradi, nije izvjesno da bi Perutnina Ptuj Pipo na tržištima na kojima je prisutna imala mogućnost zatvaranja pristupa kupcima.

Stoga ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativna učinak na tržišno natjecanje, budući da se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, zaključili su u Agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik